Comisia Europeană a reluat vineri, prin reprezentanța de București, avertizările din 5 iunie, când sublinia că stabilitatea financiară din România este în pericol și că există riscul real ca Guvernul Dăncilă să devieze de la ținta privind deficitul bugetar de 3% .

Forul comunitar suține, în continuare,  că, din cauza modificărilor aduse Legii bugetului, evoluția salarială este mult prea mare în comparație cu productivitatea țării, iar noua Lege a pensiilor, adoptată de Parlament în decembrie 2018, ar putea genera riscuri de sustenabilitate a finanţelor publice. Punctul de pensie, principalul indicator folosit pentru indexarea pensiilor, este prevăzut să crească cu 15% din septembrie 2019 şi cu 40% din septembrie 2020.

Comisia Europeană a atras, din nou, atenția că economia României fost din nou sub presiune în 2018, din cauza unui set de iniţiative legislative ale Guvernului şi Parlamentului, după ani de eforturi continue de consolidare a sectorului financiar.

Un alt element îngrijorător este presiunea inflaţionistă, spun reperezentanții Comisiei Europene.

Prețurile au continuat să crească și în mai. Rata anuală a inflației s-a menținut la 4,1%

 

În contextul avertismentelor Comisiei Europene, președintele BVB îi îndeamnă pe străini să cheltuiască cât mai mulți bani în țara noastră.

Aflat la un eveniment financiar, Lucian Anghel, președintele BVB, i-a îndemnat pe cei prezenți să facă acest lucru pentru a echilibra balanța comercială și deficitul de cont curent, scrie HotNews.

Declarația vine în contextul în care ieri au fost publicate datele cu privire la balanța de plăți, care arată un deficit de cont curent foarte mare.

Deficitul de cont curent a crescut la 1,027 miliarde euro

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1,212 miliarde euro în perioada ianuarie-martie, cu 18% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate marţi.

În ianuarie-martie 2018, deficitul de cont curent a fost de 1,027 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.

Potrivit analiștilor, s-a ajuns în această situație din cauza politicii guvernamentale de creștere a salariilor bugetarilor, încurajând consumul din import.

Datoria externă a României a crescut cu 3 665 milioane euro sub guvernarea PSD – ALDE

 

Articolul precedentNegocierile pentru bugetul zonei euro, amânate din cauza lipsei unui acord
Articolul următorȘeful Metrorex își dă demisia dacă metroul din Drumul Taberei nu e funcțional în decembrie