Recolta de grâu din acest an, estimată la 5,5 milioane de tone, este cea mai mică din ultimii 8 ani. Principala cauză a fost seceta extremă, a afirmat Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, dar nu se pune problema unei crize a grâului pentru panificație.

„Din cauza secetei, producţia de cereale de anul acesta a fost diminuată undeva între 35% şi 40%. (…) vă spun, în acest moment, că grâul de panificaţie va fi suficient. Anul acesta s-au produs peste 5,5 milioane tone, iar consumul uman de grâu panificabil este în România de maximum 2,2 milioane tone. Mai sunt cam vreo 550.000 de tone de grâu seminţe, care îl avem şi este pus deoparte, cam 400.000 de tone de grâu industrial, pentru industria alcoolului, şi cam 400.000 de tone de grâu furajer. Deci, cam 2 – 2,5 milioane de tone vor fi disponibile şi pentru export”, a declarat Oros.

Potrivit ministrului Agriculturii, fermierii afectați de secetă ar urma să primească, din prima decadă a lunii septembrie, când se va acorda minimum 85% din sume, urmând ca la  rectificarea din octombrie să fie plătită diferența.

România are 6-a cea mai mare suprafață agricolă din UE dintre țările UE și este printre primii 10 exportatori mondiali de grâu și porumb, dar are și una dintre cele mai ineficiente agriculturii, din cauza lipsei investițiilor și a infrastructurii de irigații.

Articolul precedentModificare importantă în Spațiul Privat Virtual, vor fi posibile plăți online în numele altor persoane
Articolul următorTurcia a descoperit 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale în Marea Neagră