CE se pregătește să riposteze la creșterea de către SUA a taxelor pentru importurile din UE

Comisia Europeană pregăteşte o listă de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 20 miliarde de euro, pe care ar urma să le taxeze semnificativ în cazul în care Statele Unite ale Americii vor introduce tarife pentru importurile de automobile din UE, a anunţat, miercuri, Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerţ, potrivit agenției Reuters.

„Pregătim, împreună cu statele membre, o listă de contramăsuri şi le-am comunicat în mod clar acest lucru partenerilor noştri americani. Sperăm că nu va trebui să ajungem la asta şi vom găsi o soluţie. Dacă nu, Comisia Europeană pregăteşte o listă mai degrabă lungă de bunuri americane, în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro”, a spus Cecilia Malmstrom.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va discuta miercuri, la Washington, despre tensiunile comerciale provocate de aceste tarife şi va încerca să dezamorseze conflictul comercial care ameninţă să se agraveze între europeni şi americani.

Juncker nu va prezenta o ofertă comercială specială în timpul discuţiilor cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat luni Executivul comunitar.

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu data de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE.

De asemenea, Trump ameninţă că va introduce şi tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto din UE, o măsură care ar duce la creşterea costurilor vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile şi locurile de muncă din industria auto.

Larry Kudlow, principalul consilier economic al preşedintelui Donald Trump, a afirmat că se aşteaptă ca Juncker să vină cu o ofertă comercială „semnificativă”, dar luni Comisia Europeană a precizat că asta nu se va întâmpla.

„Nu vrea să intru în discuţii privind mandatele şi ofertele deoarece nu există oferte. Aceasta este o discuţie, este un dialog şi o oportunitate de a vorbi şi de a rămâne angajaţi în dialog. Aceasta este o ocazie de a atenua potenţialele tensiuni comerciale şi de a ne angaja într-un dialog constructiv cu partenerii americani”, afirma, luni, purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, potrivit agenției publice.

Articolul precedentCrește, nimic nu îl oprește. Este ROBOR la trei luni și a ajuns la 3,43%
Articolul următorContinental extinde capacitățile logistice de la Timișoara

Comments are closed.