Ce se întâmplă cu moneda EURO luni dimineaţă, după o săptămână de coşmar pentru leu

Leul îşi revine uşor, luni dimineaţă, după cea mai proastă săptămână din istoria valutară recentă.

Moneda euro a coborât uşor, luni dimineaţă, pe piaţa interbancară după maximul istoric atins vineri – de 4,7648, la cursul oficial al BNR.

Cursul euro/leu a coborât pe piaţa interbancară la valoarea de 4,7568 lei/euro, luni la 8 dimineaţa.

Consilierul primului-ministru Darius Vâlcov a declarat, duminică, la un post TV, că proiectul de lege a bugetului pentru 2019 este gata, urmând a fi prezentat de către Guvern marţi, 29 ianuarie, iar în 5 sau 6 februarie va putea începe dezbaterea acestuia în Parlament.

Întârzierea bugetului este unul dintre motivele principale ale deprecierii leului, alături de instabilitatea fiscală, dar şi de deteriorarea fundamentelor macro, în special a deficitului comercial şi de cont curent.

„Este gata, va fi anunţat marţi (…) Pe 5 sau 6 februarie va putea începe şi dezbaterea pe marginea acestuia, atunci când Parlamentul se întoarce”, a afirmat Vâlcov.

Totodată, el a menţionat că în cursul zilei de luni va avea loc probabil o ultimă discuţie a proiectului de buget în cadrul coaliţiei de guvernare şi cu UDMR.

Darius Vâlcov a mai afirmat că Banca Naţională (BNR) este responsabilă, conform legii, de fluctuaţia monedei naţionale şi are datoria de a interveni pentru a ţine cursul sub control. El şi-a mai exprimat convingerea că devalorizarea din ultimele săptămâni a leului este o problemă de scurtă durată şi că se „va regla” în cursul acestui an.

Articolul precedentCântecul de lebădă al Pilonului II de pensii
Articolul următorBugetul de stat pe 2019 este gata și urmează să fie prezentat marți de Guvern