Guvernul ia în calcul să decupleze „taxa pe lăcomie” de ROBOR și eventual să o ducă spre zero cu o singură condiție: băncile să finanțeze mai puternic economia.
Eugen Teodorovici a vorbit despre stimulentele care pot fi acordate băncilor care scad dobânzile, Teodorovici a afirmat că modificările merg pe ideea că „din taxa pe lăcomie putem să prindem un bonus pe hărnicie”.
„Am lansat deja acea idee: din acea taxă pe lăcomie putem să prindem un bonus pe hărnicie. Ce dorim de la bănci? Să finanţeze economia reală, să crească această intermediere financiară. Acesta este scopul şi de aceea nici nu am pus în buget vreun un impact bugetar în sensul de a aduce bani la buget. Şi după discuţia avută cu Asociaţia Română a Băncilor şi în cadrul Coaliţiei s-a mers pe această idee cum spuneam, decuplarea ROBOR-ului de partea de masă impozabilă din activele financiare, un alt mod de calcul din ceeea ce va rămâne în contractele de credit în lei, înlocuirea modului de calcul pe ROBOR, să fie un alt mecanism şi anumite active care sunt parte din acea masă impozabilă, dar şi alte elemente care sunt în sensul de a stimula băncile să finanţeze şi eventual taxa care rămâne să se ducă către zero, în cazul în care băncile efectiv arată dorinţa de a finanţa economia din România”, a explicat ministrul Finanţelor.
Până la finalul lunii martie OUG 114 va fi modificată şi din punctul meu de vedere nu este niciun impediment ca până atunci să nu fie adoptată de Guvern, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la finalul dezbaterii moţiunii în Parlament.
„Modificările aduse OUG 114 ar putea fi agreate până vineri, pentru că, dacă vrem ca săptămâna viitoare să avem ordonanţa modificată, înseamnă şi câteva avize, de la dialog social, avizul Consiliului Economic şi Social, automat sunt premergătoare aprobării în Guvern. (…) Am spus cu toţii că până la final de martie se va modifica această ordonanţă şi repet: nu văd din punctul meu de vedere un impediment ca până atunci să nu fie adoptată de Guvern”, a spus Teodorovici.
Întrebat de jurnalişti dacă şi-a luat un angajament faţă de partenerii externi privind data până când va fi modificată OUG 114, şeful de la Finanţe a răspuns, potrivit Agerpres: „Nu. Este o dezinformare. Nu a avut loc o astfel de chestie. Eu ca persoană nu acţionez după un astfel de scenariu. Dacă modificăm ceva, modificăm că trebuie modificat şi repet, să fie în beneficiul întregii economiei din România” .