Ce au cumpărat românii în vara pandemiei: dezinfectanți, băuturi alcoolice și semipreparate

Creșterea semnificativă a numărului de infectări cu noul coronavirus, pe timpul verii, s-a reflectat și în comportamentul de consum al românilor. Chiar dacă valoarea coșului a crescut sensibil, linia generală a fost cumpătarea. Produsele la care s-au înregistrat sporuri semnificative sunt cele de curățenie și dezinfectante, băuturile alcoolice și alimentele semipreparate sau gata preparate, potrivit studiului Jurnal de vânzări pe timp de pandemie realizat de RetailZoom.

În perioada iulie-16 august 2020, categoriile alimentare și cele de îngrijire personală au crescut cu până la 15%, în timp ce produsele de îngrijire a casei au  avut o creștere semnificativă, de +14%.

Lunile de vară iulie-august au adus un plus de vânzări pe segmentul shop&go, supermarketuri și de format mare. Și în acest caz, cele mai semnificative creșteri au fost pentru produsele de îngrijire a casei, dar și produsele de îngrijire personală.

Prin comparație cu perioada similară din 2019, piața FMCG a avut un avans de 10,1% în săptămânile 27-33.

Totodată, comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior, au crescut în importanță în coșul de cumpărături categoriile de băuturi alcoolice și alimentele semipreparate sau gata preparat, precum și produse congelate, fie că e vorba de fructe sau foietaje.

La fel ca în lunile anterioare, în top creșteri se află categoriile ale căror vânzări sunt impulsionate de pandemie (dezinfectant, spirt, servețele), iar cele afectate de distantarea socială rămân în continuare în declin (machiaj, ingrijire față).

La categoria produselor de îngrijire, care per ansamblu a crescut cu 6,4%, cele mai mari creșteri ale vânzărilor le-au înregistrat dezinfectanții de mâini (+1046%), spirt (+152%), șervetele umede (+149%), în timp ce vânzările de săpun au crescut cu doar 35,4%., arată analiza de piață realizată de retail.ro.

Articolul precedentBNR organizează joi o conferinţă cu tema ”Lucrul la distanţă – beneficii şi provocări”
Articolul următorFondul Proprietatea a oferit detaliile vânzării titlurilor OMV Petrom: 3% din deținere contra 561 milioane de lei