Suma totală pe care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să o împrumute în luna ianuarie este 3,26 miliarde de lei, cu 7,5% mai puţin decât s-a împrumutat în decembrie.

 

Finanțele au anunţat că dorea să atragă de pe pieţe în decembrie 4,28 miliarde de lei, cu 10,7% mai mult decât în luna precedentă. Această ţintă nu a fost atinsă, împrumuturile contractate fiind cu 17,6% mai mici, respectiv peste 3,52 miliarde de lei.

Pentru a obţine suma vizată, MFP a anunţat că va vinde, în ianuarie 2019, titluri de stat în valoare de 500 de milioane de lei, cu 100 de milioane de lei mai puţin decât în luna precedentă, printr-o singură licitaţie, care va fi organizată la data de 17 ianuarie şi care va avea o maturitate de un an.

În plus, MFP plănuieşte şase sesiuni în care să vândă obligaţiuni guvernamentale, cu una mai puţin faţă de luna precedentă, iar suma totală dorită este de 2,76 miliarde de lei, cu 25% mai mică decât în luna precedentă, notează Mediafax.

Mai exact, statul vrea să împrumute 2,4 miliarde de lei, cu 25% mai puţin decât în decembrie, sumă pe care să o completeze cu alte 360 de milioane de lei prin şase sesiuni suplimentare de oferte neconcurenţiale. Acest nivel este, de asemenea, cu 25% sub cel vizat în decembrie. Finanţele vor organiza şase sesiuni de obligaţiuni guvernamentale de câte 400 de milioane de lei, cărora le corespund unele neconcurenţiale de câte 60 milioane de lei.

România, îngropată în datorii

România trebuie să plătească o sumă uriaşă Uniunii Europene, din împrumutul stand-by contractat în 2009, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Potrivit acestora, România trebuie să plătească, în 2019, peste 1,04 miliarde euro, către Uniunea Europeană, din împrumutul stand-by contractat în 2009, după ce anul trecut suma rambursată s-a ridicat la 1,43 miliarde euro.

Cea mai mare parte a sumei trebuie trimisă UE, respectiv circa 1,03 miliarde euro, iar restul către Banca Mondială, scrie hotnews.ro. Ţara noastră mai are de rambursat peste 2 miliarde euro către UE şi Banca Mondială. Este vorba despre pachetul contractat de la FMI, UE şi Banca Mondială, în sumă de 19,95 miliarde euro.

Articolul precedentDacia e pe val, în Franța
Articolul următorLeul a început cu stângul anul 2019. Cursul se apropie de 4,67 lei/euro