Cât valorează trofeul câștigat de Franța la Cupa Mondială

Cel mai cunoscut și mai râvnit trofeu din istoria sportului, are un statut de legendă, iar orice  evaluare după criteriile standard fiind usor hazardată.

 

Conceput în 1970 de artistul italian Artisto Silvio Gazzaniga și compania italiană Stabilimento Artistico Bertoni (acum cunoscută sub numele de GDE Bertoni), actualul trofeu al Cupei Mondiale, denumit oficial Trofeul Cupa Mondială FIFA, a fost pentru prima dată pus în joc în 1974 în turneul final găzduit de fosta Germanie de Vest.

Precedentul trofeu al Cupei Mondiale, cunoscut sub numele de Cupa Jules Rimet a revenit în 1970 Brazilei, care mai câtigase de două ori turneul mondial în 1958 și 1962. Astfel, conform regulamentului FIFA, țara care câștigă de trei ori Cupa Mondială are dreptul să păstreze pentru totdeauna trofeul.

Ca urmare, în 1970 FIFA, lansează un concurs internațional pentru realizarea unui nou trofeu al Campionatului Mondial de Fotbal. Dintre 53 de propuneri, cea declarată câștigătoare aparține sculptorului italian Artisto Silvio Gazzaniga, care își definește creația ca „un simbol universal”, „inspirat de două imagini fundamentale: aceea a triumfului unui atlet și lumea”.

Sculptura lui Gazziniga era complet diferită față de ceea ce însemnau trofee sportive în acel timp, având o bază circulară care se îngusta și se transforma întro spirală crescătoare în forma a două corpuri omenesti care ajung să cuprinda cu bratele ridicat globul pământesc,

Trofeul FIFA al Cupei Mondiale are 36,8 cm înălțime, cu un diametru la bază de 12,5 cm. Greutatea totală este de 6.175 grame din care 4.927 grame de aur de 18 karate. Trofeul este gol pe dinăuntru, deoarece, dacă ar fi integral realizat din aur, ar fi mult prea greu pentru ca o persoană, fie el și sportiv, să-l poată ridica în mâini. Baza trofeului mai conține două straturi de malachit, piatră semiprețioasă de culoare verde închis.

Având în vedere că aurul din care este turnat este de 18 carate (18 părți aur și 6 părți alte metale, și anume 75% aur) în trofeu sunt 3.695,25 de grame de aur pur, de 24 de carate. La un preț al aurului de 40 dolari pe gram cât este în prezent, aurul din cadrul Trofeului Cupa Mondială are o valoare de piață de aproximativ 150.000 USD. Dar, ca un trofeu sportiv unic, Cupa Mondială FIFA este, fără îndoială, de neprețuit, atât de importantă, încât în prezent FIFA are grijă să păzească bine originalul, acordând în același timp câte o replică fiecare țari câștigătoare.

Articolul precedentLas Fierbinți încinge cifra de afaceri a producțiilor tv pentru companii
Articolul următorGrupul Renault a vândut 2,067 milioane autovehicule, în S1

Comments are closed.