Cât costă reorganizarea companiei ELCEN. Primăria plătește

Primăria Capitalei va plăti peste 2 miliarde lei pentru a prelua operațiunile producătorului de energie termică ELCEN, în cadrul procedurii de reorganizare.

Adunarea creditorilor Electrocentrale București S.A. a desemnat societatea profesională de practicieni în insolvență Sierra Quadrant Filiala drept administrator judiciar al ELCEN.

Misiunea acesteia este de a reorganiza activitatea ELCEN, conform soluției de restructurare agreată de acționarii societății, Ministerul Energiei și SNGN Romgaz SA.

Patrimoniull ELCEN urmează să fie transferat către o nouă entitate, compania municipală Energetica SA, aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

Cum și RADET, aflat tot în insolvență, va proceda la transferul de active către Energetica, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET, informează un comunicat publicat de Sierra Quadrant.

Transferul de active și activități este prevăzut să fie realizat până la finele anului 2018, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an.

Printre măsurile vizate se află și recuperarea creanței pe care ELCEN o deține împotriva RADET, în valoare de 1,095 miliarde de lei, prin asumarea la plată a acesteia de către Primăria Capitalei, printr-o hotărâre a Consiliului General (CGMB), ce urmează să fie adoptată. Plata creanței este propusă să fie realizată în termen de 3 ani.

Planul de reorganizare vizează, totodată, încasarea prețului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 milioane de lei, la care se adaugă investițiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane de lei.

Noua companie municipală Energetica SA, care urmează să gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termică al Capitalei, are ca obiectiv să atragă finanțări nerambursabile pentru investiții în vederea alinierii capacităților de producție la obligațiile de mediu, cu termene limită de respectat până în 2023.

Valoarea investițiilor  este estimată la 513 mil. euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro în următorii 4 ani.

„Derularea procedurii de insolvență a ELCEN trebuie coordonată din punct de vedere a soluției de reorganizare cu procedura de insolvență a RADET, pentru asigurarea continuării serviciului public de alimentare cu energie termincă a municipiului București și a creea premisele atragerii de fonduri europene pentru dezvoltarea capacităților de producție și pentru dezvoltarea infrastructurii de distribuție a agentului termic”, afirmă reprezentanții companiei Sierra Quadrant.

Articolul precedentEconomie sau pierdere? Anularea studiului finanțat de BM poate întarzia mult construirea autostrării Brașov – Ploiești
Articolul următorRomânia are proporția ideală de împărțire a datoriei, dar a luat în ”greutate”

Comments are closed.