După alegerile parlamentare este posibil ca guvernul să majoreze taxa pe valoare adăugată, a afimart Valentin Tătaru, economist ING Bank. Comentariul său vine în contextul în care și alți reprezentanți ai mediului financiar-bancar au indicat majorarea TVA drept cea mai la îndemână soluție de a asuce bani în plus bugetului, deși nu este de dorit să fie pusă în practică. În replică, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că nu ia în calcul majorarea taxelor nici în 2021. 

„Pentru 2021, avem o prognoză de 2,5% atât pentru inflația medie, cât și pentru cea de la sfârșitul anului, pe care o afirmăm în continuare, deși recunoaștem că riscurile sunt clar distorsionate cel puțin pentru inflația medie mai mică. Cu toate acestea, există încă o vizibilitate politică limitată dincolo de alegerile din decembrie, în special în ceea ce privește aspectul fiscal, în care credem că nu poate fi exclusă o corecție a bugetului printr-o reformă fiscală (o majorare a TVA este principalul nostru suspect). Banca Națională a României urmează să își publice Raportul privind inflația în noiembrie și, împreună cu reducerea previziunilor sale cel puțin pentru 2020, va sublinia probabil incertitudinile care depășesc alegerile”, a afirmat economistul ING Bank, într-o analiză prezentată de economica.net.

Și analiștii BCR indică faptul că una dintre problemele majore ale Guvernulului este dubla presiune asupra bugetului a cheltuielilor generate de criza COVID și a celor rigide.

Dacă ne uităm la acest raport dintre cheltuielile rigide, respectiv salarii din sectorul public şi pensii, raportate la veniturile sociale şi contribuţiile sociale, sunt deja foarte aproape de 100%, la 96%. Practic, aici stă dilema bugetară, acest raport. Este greu de crezut că se va ajusta numărătorul (cheltuielile – n.r.). Cel mai probabil se va urmări creşterea numitorului (veniturile – n.r.) şi din perspectiva colectării taxelor, dat fiind decalajul de TVA foarte mare, ar fi loc de îmbunătăţire, de creştere a numitorului astfel încât să scadă acest raport. (…),” a declarat Ciprian Dascălu, economistul-șef al BCR, citat de Bursa.

Estimarea bancherului este că statul ar trebui să aducă venituri bugetare suplimentare de aproximativ 3% din PIB, circa 30 de miliarde de lei, suma care ar oferi un mic confort bugetar legat de dimensiunea cheltuielilor.

Și consultanţii Deloitte România atrag atenția că veniturile bugetare trebuie majorate, iar direcțiile sunt fie creșterea gradului de colectare, fie majorarea taxelor. În acest scenariu, majorarea TVA ar fi prima pe listă. . „Dacă ar fi să se mărească unele cote de impozitare, ceea ce sperăm să nu se întâmple, în primul rând TVA-ul este cel mai uşor de modificat. Au mai fost discuţii în ultimul timp şi despre cotele de impozit pe venit. Speranţa noastră este că raţiunea va prevala şi nu vom avea creşteri de fiscalitate în perioada următoare”, a  declarat Dan Bădin, partener la Deloitte România, potrivit adev.ro/qi8qsq.

În replică, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat într-un mesaj pe rețelele de socializare că taxele nu vor fi majorate „nici în această perioadă nici în perioada de dupa. Noi, liberalii credem în taxe mici pe care să le plătească toată lumea”.

 

Articolul precedentFOTO + VIDEO Dacia a lansat Spring, primul model comercial 100% electric. Automobilul va fi produs în China
Articolul următorPiaţa auto din România a explodat în septembrie – Creştere de aproape 80%