BNR: Nu am ținut artificial la 1,75% rata dobânzii de politică monetară

 

Mugur Isărescu a declarat, marți, că nu a ținut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%

„Nu am ținut artificial la 1,75% (rata dobânzii de politică monetară – n.red.)”, i-a răspuns Mugur Isărescu, marți, senatorului ALDE Daniel Zamfir, la audierea din Parlament, conform Mediafax.

 În plus, Guvernatorul BNR a susținut că a declarat că va crește ROBOR, drept răspuns la o altă întrebare că i-a încurajat pe oameni să ia credite știind că va crește indicele ROBOR.

„Am spus un lucru foarte clar: dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, a continuat Isărescu.

Consecinta a fost ca nu s-a apreciat depreciat moneda națională, nici turbulente la populație nu au fost. Nu poți reveni fără consecințe de la 1,75 la 0,7% iar apoi din nou la 1%. S-a pastrat inflatia. Cauzle au fost creștere salariale exagerate, influențe externe, si cresteri de preturi.

Exista opt ROBOR, iar fiecare are alt nivel de cotatii. La unele se fac operatii zilnic,

„A, spun un lucru foarte clar: dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, a continuat Isărescu.

,,În momentul în care inflatia in Romania era negativa, din cauza reducerii TVA, nu din cauza reducerii cererii. A fost dezinflatie, o crestere economica foarte mare. Așa că, am stabilit dobânda de politică monetara la 1,75 %. Nu a fost din palarie! Efectul reducerii TVA dispare dupa 12 luni, asta a fost motivul interventiei BNR in piata”, a mai spus guvernatorul BNR

Articolul precedentPopulația a consumat mai puțină energie în 2018
Articolul următorProiectul de buget al Consiliului Concurenței, aprobat de Comisii