BNR: La mijlocul anului este posibilă recuperarea într-o mare măsură a pierderii de PIB provocată de pandemie

La mijlocul anului curent este posibilă recuperarea într-o mare măsură a pierderii de PIB provocată de pandemie, dar şi închiderea completă a gap-ului negativ al PIB, potrivit minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României din 15 martie 2021. Pe de altă parte, redresarea activităţii economice va decelera probabil puternic în primul semestrul, ca urmare a raportării la ritmul peste aşteptări al creșterii din trimestrul IV 2020.

„În ceea ce priveşte perspectiva apropiată, s-a convenit că redresarea activităţii economice va decelera probabil puternic în semestrul I 2021, după ritmul mult peste aşteptări din trimestrul IV 2020, încetinind vizibil şi în raport cu prognoza precedentă, dar în condiţiile unor dinamici anuale superioare celor anticipate anterior.

Pe acest fond, la mijlocul anului curent este posibilă recuperarea într-o mare măsură a pierderii de PIB provocată de pandemie, dar şi închiderea completă a gap-ului negativ al PIB, au subliniat membrii Consiliului. Evaluările se caracterizează totuşi printr-un grad înalt de incertitudine, în contextul celui de-al treilea val al pandemiei ce s-a extins pe plan intern şi al dificultăţilor de colectare a datelor statistice”, a menţionat sursa citată, potrivit Agerpres.

Consiliului a mai arătat că economia va creşte probabil mai alert în 2021 decât s-a anticipat anterior, datorită redresării peste aşteptări din ultimul trimestru al anului trecut, pentru ca în 2022 să revină la o dinamică mai temperată.

 

Articolul precedentLegume modificate GENETIC și îmbibate cu pesticide. Cum au dispărut soiurile românești
Articolul următorNoile RESTRICȚII oficiale: „În weekend circulația va fi permisă până la 20, iar la firme/operatori economici până la 18:00”