BNR a actualizat datele privind activele și profitabilitatea sistemului bancar din România pentru 31 decembrie 2018.

 

La finalul anului trecut, valoarea activelor celor 34 de instituții bancare era de 451,14 miliarde de lei, cu 5,5% mai mult de la finele anului precedent (427,8 miliarde lei), potrivit statisticii BNR.

Profitul cumulat din sistemul bancar, necompensat cu pierderile, a fost de 7,17 miliarde de lei în 2018, în creştere cu 35% faţă de anul anterior.

Indicatorul ROA (profitul net anualizat faţă de total active la valoare medie) a fost de 1,59%, sub cel de 1,76 din anul anterior.

Urmare a tranzacției dintre Banca Transilvania și Bancpost, ponderea activelor pentru sucursalele străine s-a redus 75%, de la 77%.

Indicatorul de solvabilitate, care trebuie să fie de minimum 8%, a rămas aproape la acelaşi nivel, de 19,63%, faţă de 19,97%, la finele anului precedent.

Profitabilitatea sectorului bancar se situează semnificativ peste media UE (rentabilitatea capitalurilor a fost de 15,7 la sută în septembrie 2018, față de 7,2 la sută, media UE în iunie 2018).

Motivul principal al acestei profitabilități, arată BNR, este continuarea reducerii cheltuielilor nete cu ajustări pentru pierderi așteptate, într‑un cadru macroeconomic intern favorabil și pe fondul menținerii ritmului robust al creditării.

„Profitabilitatea sectorului bancar se situează la un nivel record în anul 2018, în principal datorită continuării reducerii cheltuielilor nete cu ajustările pentru depreciere, într‑un cadru macroeconomic intern favorabil și pe fondul menținerii ritmului robust al creditării”, spune BNR.

Articolul precedentTaxa pe lăcomie nu a îmblânzit ROBOR-ul
Articolul următorScăderi pe toată linia la Bursa de Valori Bucureşti, companiile de stat afectate