Banca Transilvania a atras 285 milioane euro printr-o ofertă de obligațiuni, BERD fiind principalul investitor

Banca Transilvania a informat că a fost încheiat cu succes un plasament privat de obligațiuni denominate în euro, purtătoare ale unei dobânzi egale cu EURIBOR la 6 luni + 3,75% pe an, scadente în 2028, cu o valoare nominală totală de 285 de milioane de euro

„Prin investiția în obligațiuni care respectă cele mai recente reglementări din UE, BERD sprijină o structură de capital mai solidă pentru o instituție financiară de importantă sistemică. Investiția promovează un instrument inovativ al pieței de capital și încurajează și alte bănci să urmeze același exemplu”, se arată în comunicatul de presă.

Oferta a fost intermediată de BT Capital Partners, divizia de brokeraj și investment banking a grupului BT.

Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) a anunțat, la rândul ei, că a investit 100 milioane de euro în obligațiuni subordonate emise de Banca Transilvania, în cadrul plasamentului privat  efectuat de cea de-a doua mare bancă din România.

Obligațiunile au fost oferite spre subscriere prin intermediul unor plasamente private unui număr limitat de investitori eligibili. Ele vor intra la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București sub simbolul TLV28E. cel mai probabil în jurul datei de 5 iulie 2018.

Cel mai probabil, acest împrumut va fi folosit ca o compensare și reechilibrare a poziției financiare a băncii românești în urma achizițiilor recent făcute, Bancpost și Victoria Bank.

Banca Transilvania a finalizat recent achiziția pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de către Euro Bank Group la Bancpost, pentru 178,67 milioane de euro, precum și serviciile de leasing aferente. În afară de acestea, societatea bancară a preluat un împrumut subordonat, în valoare de 80 de milioane de euro, datorat de Bancpost către banca mamă.

În plus, Banca Transilvania a devenit, tot în 2018, acționar la VictoriaBank din republica Moldova. BT și Banca Europeana pentru Reconstrucție si Dezvoltare dețin peste 66% din capitalul social al băncii din Republica Moldova, estimată a avea o valoare de 100 de milioane de euro.

Cele două instituții financiare nu sunt la prima colaborare. Acum un an, Banca Transilvania a primit o finanțare de 40 de milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție si Dezvoltare, pentru credite destinate gospodăriilor, asociațiilor de proprietari și furnizorilor de servicii pentru investiții care să contribuie la reducerea consumului de energie.

BERD este și acționar la Banca Transilvania, având în prezent o cotă de participare de 8,6%, conform site-ului Bursei de Valori București.

Articolul precedentJumătate din angajații din UE lucrează pentru firmele mici. Dar companiile mari generează jumătate din valoarea adăgută
Articolul următorGeografia muncii. Nordicii activi la vârsta la care 60% dintre locuitorii din Sudul Europei sunt deja pensionari

Comments are closed.