Arabii de la Al Dahra, cei care au preluat anul trecut Agricost și practic Insula mare a Brăilei, primesc acum un împrumut gigant din partea statului român, prin banca Eximbank.

 

Un acord de finanţare în valoare de 28,8 milioane de euro a fost încheiat între EximBank şi Agricost SA – administratorul exploataţiei agricole Insula Mare a Brăilei, cel mai mare sistem de fermă integrată din Uniunea Europeană (UE), cu scopul achiziţiei de echipament agricol performant şi extindere a structurii de irigaţie din această zonă.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei bancare, în anul 2018, Agricost a fost preluată de grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, entitate care şi-a stabilit ca obiectiv strategic maximizarea randamentelor realizate pe culturi la hectar, optimizarea costurilor de producţie şi de procesare, precum şi creşterea suprafeţei de teren cultivate, dezvoltarea sistemului de irigaţie, a parcului de echipamente agricole şi a infrastructurii logistice, asumându-şi un amplu program de investiţii pentru următorii patru ani.

„Prin încheierea acestui acord cu Agricost – unul dintre cei mai mari jucători din domeniul agricol la nivel naţional şi chiar european, EximBank continuă să evolueze în direcţia consolidării poziţiei de finanţator corporate important, având ca principal atu abilitatea de a structura soluţii financiare smart pentru partenerii săi. Suntem convinşi că acest parteneriat – construit pe capacitatea EximBank de a oferi produse şi servicii care nu numai că sunt la un standard înalt de calitate, dar sunt şi competitive din punctul de vedere al costurilor, şi pe potenţialul Agricost de a implementa proiecte sustenabile, cu impact direct şi pozitiv la nivel micro şi macro-economic – va contribui consistent la consolidarea agribusiness-ului românesc”, a declarat Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

La rândul său, Khadim Al Derei, vicepreşedinte şi co-fondator al Al Dahra, a menţionat că planurile de investiţii ale Grupului în domeniul agricol din România vor continua.

„Suntem hotărâţi să continuăm planurile de investiţii în domeniul agricol din România, deoarece suntem convinşi că numai prin implementarea unor investiţii în tehnologie şi inovare putem creşte eficienţa, productivitatea, precum şi maximiza randamentele producţiei. Sunt investiţii care vor aduce beneficii viitoare pentru fermierii români, vor crea noi locuri de muncă şi vor îmbunătăţi accesul produselor româneşti la pieţele internaţionale, acestea conducând la crearea unei stabilităţi pe termen lung în zona producţiei agricole pentru România”, a spus oficialul companiei.

EximBank este o instituţie specializată ce se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. La finele anului 2018, banca administra expuneri totale de 8 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de 2017, şi înregistra un profit de 113,5 milioane de lei.

Agricost deţine şi administrează cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, situată în Insula Mare a Brăilei din România, amplasată la o distanţă de 160 km faţă de Bucureşti şi 130 km faţă de Portul Constanţa. Exploataţia din Insula Mare a Brăilei este gestionată prin intermediul a 29 de ferme vegetale, interconectate, care alcătuiesc o zonă agricolă compactă cu o suprafaţă de 56.000 de hectare de teren agricol fertil, cu liber acces la Dunăre. Exploataţia agricolă produce anual peste 500.000 de tone de cereale, constând în diverse culturi de toamnă şi vară, precum: grâu, orz, soia, floarea-soarelui şi porumb.

Al Dahra, lider multinaţional în agribusiness, specializat în cultivarea, producţia şi comercializarea hranei pentru animale şi a mărfurilor alimentare de bază precum şi în gestionarea întregului lanţ de aprovizionare, derulează operaţiuni în peste 20 de state, deservind mai mult de 40 de pieţe, cu o poziţie de lider în Asia şi Orientul Mijlociu. La nivel de grup sunt exploatate peste 141.000 de hectare de teren agricol, 800 de pivoţi pentru irigaţii şi o flotă care cuprinde peste 900 de utilaje agricole.

Potrivit Agerpres, compania operează aproximativ două milioane de tone de marfă şi transportă 175.000 TEU (Twenty Foot Equivalent Unit), pe an.

Grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, un gigant cu afaceri de 1 mld. dolari anual. Al Dahra este o companie din Abu Dhabi, ce face parte din holdingul Al Ain, fondat de Al­te­ţa Sa Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activităţi în agricultură – cul­tivarea cerealelor, producţia şi tradingul aces­tora, având două divizii – de hrană pentru ani­male şi pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume.
Articolul precedentCum scapi de datoriile bugetare. Măsurile de restructurare financiară au fost publicate
Articolul următorTransgaz inaugurează primul obiectiv de investiţii de pe traseul BRUA