Avertismentul OCDE: Tarifele comerciale, ratele mai mari ale dobânzilor vor încetini creșterea economică globală

Pe fondul disputelor comerciale prelungite și a ratelor dobânzilor în creștere, economia globală va continua să încetinească anul viitor, potrivit ultimelor previziuni ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Însă, cu toate acestea, grupul din Paris nu vede o recesiune la orizont: creșterea globală va scădea de la o valoare estimată de 3,7% în acest an la 3,5% în 2019 și 2020, în scădere față de o prognoză anterioară de 3,7% pentru 2019, se arată într-un raport al OCDE, citat de CNBC.

Organizația estimează că încetinirea va lovi cel mai mult în economiile în curs de dezvoltare, deoarece creșterile dobânzilor vor pune presiune pe investiții în Brazilia, Rusia, Turcia și Africa de Sud.

Estimare OECD pentru economiile în curs de dezvoltare 

„Ne reîntoarcem la tendințele pe termen lung, însă nu ne așteptăm la o aterizare dificilă, dar există multe riscuri”, a declarat economistul-șef al OCDE, Laurence Boone, pentru Reuters.

Fluxurile comerciale dintre SUA și China s-au redus în urma majorării tarifelor de către Washington și Beijing. Negocierile Brexit, în impas o bună perioadă din timpul pregătirii divorțului Marii Britanii de Uniunea Europeană, au ridicat și gradul de incertitudine cu privire la impactul asupra fluxurilor comerciale dintre UE și Regatul Unit.

O intensificare a tensiunilor comerciale ar putea reduce creșterea PIB-ului global cu până la 0,8% până în 2021, potrivit ultimelor estimări ale OCDE. Datorită, în parte, efectului de stimulare cauzat de reducerile generale de impozitare, previziunile OCDE pentru Statele Unite în 2018 și 2019 au rămas neschimbate față de proiecția din septembrie a grupului, care înseamnă o creștere a PIB-ului de aproape 3,0% în acest an și cu puțin peste 2,0% în 2020, deoarece efectul de stimulare a reducerii impozitelor scade și tarifele mai mari încep să reducă profiturile corporațiilor.

Estimare OECD pentru economiile dezvoltate 

Organizația estimează că economia Chinei va continua să încetinească până la un nivel minim al ultimilor de 30 de ani, de 6,0% în 2020, cu Beijingul încercând să gestioneze impactul unor tarife vamale mai mari pe relația cu Statele Unite.

Perspectivele de creștere pentru Europa au slăbit față de previziunile din septembrie, la doar 1,6% pentru 2020, în ciuda eforturilor depuse de bancherii centrali europeni pentru stimularea creșterii cu dobânzi reduse. Pe lângă îngrijorările legate de impactul Brexit din Regatul Unit, economia Europei se confruntă cu o încetinire mai amplă în Italia decât se estima anterior. Creșterea Italiei este estimată la doar 1,0% în acest an, și la 0,9% în 2019 și 2020.

Articolul precedentPosibil semnal de încetare a picajului pentru Bitcoin
Articolul următorROBOR la 3 luni dă înapoi: 3,24%

Comments are closed.