Astăzi s-a făcut publică execuția bugetară pe primul trimestru și, cu această ocazie, am avut prima boare rece a corona-crizei: un deficit pe ianuarie0februarie-martie de peste 18 miliarde de lei, de patru ori mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut.

Dramatic este faptul că numai o șesime din trimestru este afectat de restricțiile impuse de starea de urgență. Practic, veniturile bugetare, în sumă de 72, 3 miliarde de lei, sunt doar cu 3% mai mici decât cele din perioada aferentă din 2019. De altfel, atât impozitul pe venit (6 miliarde de lei) cât și contribuțiile de asigurări (27 de miliarde de lei)sunt mai mari decât corespondentele lor de anul trecut. Veniturile din impoziutul pe profit au scăzut cu o treime 932%), iar cele din TVA cu o cincime (19,2%), marcând un declin semnificativ al posibilităților statului de a mai colecta impozite în acestă perioadă. veniturile din accize și din fondurile europene sunt în ușoară creștere (2-3%), marcând practic evoluția ascendentă a consumului.

Cheltuielile, însă, au crescut dramatic, marcând impotența statului de a fi chibzuit: + 12,7% față de perioada similară din 2019 (90 miliarde de lei). Cheltuielile cu salariile (26,2 miliarde de lei) au erupt, crescând cu un nerealist 9,4%. Cheltuielile cu bunuri și servicii au ajuns la 12,2 miliarde lei, cu peste 17% mai mult decât în trimestrul I din 2019. La fel și cheltuielile fondului de sănătate, cu 14% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Ei, și acum surpriza: + 17% cheltuielile sociale (cea mai mare pondere în cheltuielile publice, 32,77 miliarde de lei!!!). Creșterea punctului de pensie cu 15%, creșterea alocațiilor și a indemnizațiilor sociale, toate și-au spus cuvântul.

Articolul precedentCea mai mare dramă a lumii mediteraneene: prăbușirea turismului
Articolul următorAplicatia pentru inscrierea in Programul IMM INVEST Romania va fi deschisa pentru IMM-uri in data de 28.04.2020, ora 9.00