Asociația Română a Băncilor (ARB) a transmis un mesaj după promovarea BVB la statutul de piață emergentă. 

 

Asociația Română a Băncilor (ARB) salută decizia FTSE Russell privind promovarea pieței de capital din România la statutul de piață emergentă secundară (Secondary Emerging).

Accederea pieței de capitaldin România la statutul de piață emergentă secundară ar putea genera un apetit sporit din partea fondurilor administrate specializate pe pieţele emergente, creșterea capitalului disponibil și a prețurilor acțiunilor companiilor listate, spune Asociația băncilor. Aceste dezvoltăriar putea impulsiona noi listări de companii.

„Piața de capital din România intră într-o nouă etapă de dezvoltare. Intrarea în liga piețelor emergente este poate cea mai mare realizare a României în plan economico-financiar din ultimii ani. De altfel, dezvoltarea pieței de capital reprezintă un deziderat inclusiv pentru îndeplinirea criteriilor de convergență pentru adoptarea monedei unice euro. Această clasificare reprezintă un element transformator al pieței de capital din România, dar și un imbold pentru creșterea importanței acesteia în susținerea antreprenorilor și a economiei României”, a declarat Sergiu Oprescu, Președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor.

FTSE Russell, companie parte a London StockExchange Group, este un lider în furnizarea de indici global, furnizând soluții inovatoare pentru investitori din întreaga lume. FTSE Russell calculează mii de indici care măsoară și evaluează piețele și clasele de active din mai mult de 80 de țări, acoperind 98% din piața investibilă/de capital la nivel global.

Anunțul publicat deFTSERussellvine ca urmare a procesului de evaluare formală al FTSE Russell, care presupune implicarea autorităților de reglementare și a burselor de valori locale prin intermediul discuțiilor directe și a unor chestionare formalizate alături de un calendar anual prestabilit de comunicare și implementare.

“Parteneriatul dezvoltat prin intermediul inițiativelor legislative și aldialoguluipermanent almembrilorComisiei Piețe de Capital și Trezorerie din ARB cu Banca Națională a României, Autoritatea deSupraveghere Financiară, Bursa de Valori București și Depozitarul Central s-a concretizat în îmbunătățirea cadrului legislativ și a aspectelor operaționale aplicabile tuturor participanților și investitorilor care accesează piața de capital din România, fiind un factor semnificativ în obținerea de către România a statutului de piața emergentă. Mulțumim pe aceastăcale tuturor părților implicate în acest demers important pentru România.ARB are o viziune integrată asupra pieței financiare din România și va continua eforturile pentru a aduce piața de capital din România la același nivel cu piețele dezvoltate din Europa”, a menționat Ioana Apa, Președintele Comisiei Piețe de Capital și Trezorerie din cadrul ARB.

Asociația Română a Băncilor, prin intermediul membrilor săi, combină expertiza locală cu cea europeană și globală și este angajată strategic în dezvoltarea de practici aplicabile la nivelul întregii industrii financiare, în linie cu standardele internaționale și cu reglementările Uniunii Europene.

Articolul precedentPoșta Română lovește în tuica, zacusca și slana românilor
Articolul următorBVB face istorie. Trei companii listate la București, eligibile pentru indicii FTSE