Ani secetoşi pentru balanța comercială de produse agricole: aproape 1 miliard euro deficit. Care este cauza?

După 1990 România a încheiat pe excedent balanța import-export de produse agroalimentare doar în doi ani, 2014 si 2015. Ulterior a revenit pe deficit. Anul acesta diferența dintre importuri și exporturi se apropie de 1 miliard de euro. Cauza?

Deși se vorbește permanent de grija pentru producătorii autohtoni rezultatele sunt doar cele care consemnează deficitul dintre vorbe și fapte. Focusarea politicii Guvernului pe subvenţiile din fonduri europene pentru agricultori, în absenţa unei strategii coerente, face ca România să nu poată ieși la export cu produse cu valoare adăugată ridicată. În același timp producătorii autohtoni pierd și competiția de pe piata internă în fața produselor de import.

Într-un an cu producții record la nouă culturi agricole, iar producția de cereale a totalizat 27 de milioane de tone (cca 1,4 milioane tone pe cap de locuitor) România a înregistrat în 2017 un deficit de 853,9 milioane euro în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere cu 53% față de 2016 când a înregistrat un deficit de 557,4 milioane euro, informează Ministerul Agriculturii (MADR).

Producția record de cereale, precum și la unele legume, precum fasolea sau mazărea, nu au fost însă fructificate la un nivel superior în zootehnie și industrie alimentară. Valoarea exporturilor a crescut cu 4,6% în 2017, până la 6,23 miliarde euro, însă în cea mai mare parte s-a format din exporturile de materii prime.

Importurile de produsele agricole au ajuns la o valoare de 7,1 miliarde euro, însă o pondere importantă au constituit-o produsele alimentare finite, cu valoare adăugată mare.

În 2016, exporturile au însumat 5,95 de miliarde de euro, în creştere cu 3,8% faţă de 2015, însă importurile de produse agroalimentare au crescut în ritm mai rapid, respectiv cu 11,8%, până la un nivel de 6,51 de miliarde de euro, un record istoric, dar care a fost depășit în 2017.

După cum era de așteptat, principalele venituri din exporturi au provenit din livrările de cereale, numai grâul și porumbul reprezentând 1,73 miliarde euro. Trebuie specificat că prețurile internaționale la gâru și porumb sunt aproape de minimele istorice, stocurile ca și producția mondială fiind foarte ridicate.

Astfel, România a exportat grâu în valoare de un miliard de euro, porumb de 730 de milioane de euro, seminţe de rapiţă, de 580 de milioane euro, seminţe de floarea-soarelui – 520 de milioane de euro şi orz – 220 de milioane de euro.

În domeniul zootehniei predomină exporturile de animale vii, doar bovinele contribuind cu 200 milioane euro în 2017.

Pe de altă parte, în topul produselor importate anul trecut s-a menţinut carnea de porc (475 de milioane de euro), fiind urmată de lapte şi produse lactate (314 milioane de euro), fructe exotice (400 milioane euro), cafea (200 de milioane euro) şi ciocolată (245 de milioane euro).

„Din punct de vedere al balanţei comerciale, România exportă dublu din punct de vedere cantitativ, în special materii prime, însă deficitul comercial provine din valoarea adăugată a produselor importate. În anul 2017, acest deficit s-a ridicat la 853,9 milioane euro”, se arată în comunicatul MADR.

 

 

 

Articolul precedentÎn București se construiește puțin, ilegal și prost
Articolul următorÎn ciuda renumelui extern al informaticienilor săi, România este încă la vârsta copilăriei prin diversitatea serviciilor IT

Comments are closed.