Mita și practicile corupte sunt percepute ca fiind două dintre marile probleme cu care se confruntă economiile din piețele emergente, arată o analiză EY. Numărul oamenilor din mediul de afaceri care se plâng de cele două fenomene este semnificativ mai mare în piețele emergente faţă de cele dezvoltate.

Conform unui studiu EY, care sondează percepția privind situațiile de fraudă în piețele emergente,  printre care și România, 42% dintre repondenţi consideră că frauda și corupția reprezintă unele dintre cele mai mari riscuri pentru afacerile lor, față de 29% din piețele dezvoltate. Peste 52% dintre participanții chestionați consideră că practicile legate de corupție sunt mai răspândite pe piețele emergente, unde se produc pe scară largă, comparativ cu 20% pe piețele dezvoltate.

Comparativ cu datele din ediția din 2012, nivelurile percepute de mită și corupție pe piețele emergente s-au dublat față de cele de pe piețele dezvoltate. Având în vedere creșterea nivelului de reglementare, eforturile de punere în aplicare și de respectare a conformității pe piețele emergente, este îngrigorător faptul că acest decalaj nu s-a redus, spun realizatorii studiului EY.

16% dintre respondenții de pe piețele emergente au recunoscut că „a da mită este o practică obișnuită pentru a câștiga contracte”. În acest context, sondajul constată că există multe situații în care organizațiile, angajații sau reprezentanții consideră necesară o anumită formă de stimulare pentru o terță parte pentru a garanta supraviețuirea companiei.

Activitățile cu risc ridicat includ obținerea de licențe, achizițiile, facturarea, plățile pentru materiale și consumabile. O mită poate varia, de exemplu, de la o mică sumă de bani pentru a facilita eliberarea mărfurilor din vamă, până la sute de mii de USD pentru a câștiga o licitație publică pentru un proiect important de infrastructură.

Mai mult, raportul EY arată că sunt încă mulți directori care cred că este acceptabilă acordarea de plăți în numerar în schimbul unor avantaje comerciale. 19% dintre respondenții din piețele emergente au considerat că acest lucru ar putea fi justificat, comparativ cu doar 6% pe piețele dezvoltate.

Studiul identifică și o serie de factori economici care pot determina situații de fraudă. În majoritatea piețelor emergente, există o diferență semnificativă între veniturile angajaților din sectorul privat și ale celor din sectorul public, iar tentația celor din sectorul public de a dobândi un câștig personal poate fi mult mai mare.

Impactul schimbării legislației 
În general, directorii de corporații din piețele emergente afirmă că au văzut doar o ușoară îmbunătățire a mediului de afaceri în privința fraudei și corupției în ultimii patru ani. În unele țări au avut loc schimbări semnificative de percepție legate de practicile de fraudă și corupție. De exemplu,  în România această percepție a scăzut de la 46% la 34%, iar în India de la 67% la 40%.

Analiza integrală o puteţi urmări aici.

 

 

Articolul precedentFMI reface toate prognozele pentru 2019. Motivul, neaşteptat
Articolul următorRomânia, campioana scumpirilor în Europa