Analiză Fitch privind majorarea pensiilor. Laude pentru Cîțu, avertisment pentru PSD

Creșterea pensiilor și stabilitatea politică sunt cruciale pentru ratingul României, avertizează agenția de rating Fitch. Majorarea pensiilor cu 14%, din septembrie, așa cum propune Guvernul, ar reduce presiunea asupra finanțelor publice, în comparație cu majorarea de 40%, susținută de PSD, mai arată analiza experților internaționali. Și scenariul în care cuantumul creșterii pensiilor ar fi majorat, din rațiuni electorale, este perceput ca un risc pentru prognozele fiscale.

Agenția estimează că o creștere de 14% a pensiilor ar majora cheltuielile cu 1-1,2 puncte procentuale din PIB, începând de anul viitor, în timp ce o creștere de 40% ar reprezenta 4% din PIB. Ținând cont de cheltuielile suplimentare cauzate de prelungirea pandemiei COVID și a restricțiilor s-ar putea ajunge la căi nepopulare de compensare a deficitului, cum ar fi creșterea TVA.

Agenția avertizează că modul în care autoritățile de la București vor tranșa disputa privind majorarea pensiilor va determina modul în care Fitch se va raporta la perspectiva negativă a calificativul „BBB-” aferent datoriei guvernamentale româneşti pe termen lung în valută.

Agenția precizează că majorarea propusă de Guvern se încadrează în proiecția făcută în urmă cu câteva luni, de 10-15%.

Articolul precedentEconomia Germaniei, cea mai mare contracție din ultimii 50 de ani
Articolul următorDeficit uriaș la bugetul de pensii. Ministrul Finanțelor: Dacă pierzi încrederea investitorilor străini, nu prea mai ai de unde să iei