Ilie Șerbănescu, scenariu sumbu: Zeci de mii de români vor rămâne fără locuințe, micile afaceri vor falimenta

Analistul economic Ilie Serbănescu a prezentat un scenariu sumbru pentru iarna acestui an, ca urmare a scumpirii energiei electrice și gazelor naturale, precum și a întârzierii adoptării unor măsuri de protecție pentru categoriile vulnerabile. Serbănescu estimează că mii de români își vor pierde locuințele din cauza datoriilor acumulate, iar numeroase mici afaceri vor falimenta pentru că producția va deveni nerentabilă.

„Este abia începutul, sunt convins ca in iarna vom avea facturi chiar și duble față de iarna trecută și, după părerea mea, ceea ce era urmărit se va și realiza, companiile de gaze si energie se vor transforma în companii imobiliare, pentru a prelua locuințele abandonate de cei care nu-și vor mai permite să plătească utilitățile și cheltuielile uzuale

În România, cam 95% din locuințe sunt în proprietate privată, în timp ce în Occident media este undeva la 70%. Așa va fi și la noi, în curând, prin intermediul fondurilor de investiții care abia așteaptă să preia aceste case executate silit.

Nu este o poveste, este o situație firească într-o criză. Cei care au rămas în urmă cu plățile au datorii către cineva, iar acel cineva le va cere banii sau casele. Cine  nu va putea plăti se va proceda cu legile la vedere, va fi executat de bunuri, inclusive locuințe, pentru plata datoriilor”, a declarat Ilie Șerbănescu, în direct la Realitatea Plus.

Analistul economic a mai precizat că nici legea consumatorului vulnerabil nu rezolva problema de fond, iar plafonarea prețurilor, pentru o perioadă de timp, ar fi o soluție mult mai eficientă. Pe de altă parte, Ilie Șerbănescu a tras un semnal de alarmă în legătură cu efectele și mai dramatice pe care valul de scumpiri îl va avea asupra economiei.

„Problemele și mai mari vor fi însă în domeniul productiv. Facturile pentru energie electrică, gaze naturale și combustibili vor fi foarte mari și vor afecta marea masa a întreprinderilor mici și mijlocii românești, care trăiesc de la o lună la alta din ce produc. Vor începe să dea falimente și, din păcate, cam 60% din forța de muncă se află în acest companii,” a explicat analistul economic.

 

Articolul precedentCîțu, pus în fața cifrelor care confirmă scumpirile, aruncă pisica în curtea BNR: Sunt sigur că va găsi soluții
Articolul următorExperți internaționali, analiză necruțătoare pentru Florin Cîțu. Criza politică afectează economia, vor fi costuri sociale