Cât de „americană” este economia românească? Cele mai recente date arată că în România avem peste 1.700 de companii cu acționariat american, care au creat peste 14.000 de locuri de muncă şi au plătit la bugetul de stat taxe şi impozite de aproape 90 de milioane de euro, în 2017. 

Pentru anii următori, companiile americane analizează potențiale investiții în noi proiecte din România în valoare de peste 10 miliarde de dolari. Printre ele: o autostradă şi o linie de cale ferată care să lege portul Constanţa de portul Gdansk din Polonia şi construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit Realitatea Plus. „Acest proiect în valoarea de 8 miliarde de dolari este cel mai mare pachet de finanţare primit până acum acum de România,” a afirmat Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București.

România găzduieşte aproape 1000 de soldaţi americani, precum şi sistemul de la Deveselu, iar prezența militarilor americani va spori, ca urmare a politicii de apărare. Principalele investiții au fost în principal în IT. Orașele cele mai atractive pentru americani sunt București, Cluj și Iași.

Statul de drept, combaterea corupției și a traficului de ființe umane se numără printre obiectivele partenerilor americani.

Cea mai recentă investiție anunțată de ambasadorul SUA în România vine în sprijinul victimelor traficului de ființe umane.

În 2019, totalul investiţiilor străine directe a fost de peste 900 milioane de euro, potrivit unui raport al Băncii Naționale.

Articolul precedentBĂTĂLIA PENTRU AMERICA la Realitatea Plus și realitatea.net. Biden pleacă favorit, Trump are o șansă din zece
Articolul următorPreședintele Klaus Iohannis nu ia în calcul un lockdown