​În acest moment, așa cum este ea, OUG 114 este total nesustenabilă. Din toate punctele de vedere. De la cuplarea la ROBOR la mărimea ei în termeni absoluți și la baza de impozitare. Taxa însăși vine contra obiectivului declarat al Guvernului de creștere a intermediere financiare”, a explicat joi executivul BCR, Sergiu Manea.
În fiecare zi lucrăm împreuna cu aparatul de lucru al ministrului. Chiar și aseară au existat asemenea contacte. Potențialul impact a fost prezentat la întâlnirea Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială, din câte știu. Noi putem doar spune ce s-a întâmplat în alte țări după aplicarea unei taxe similare. Ca urmare a OUG 114, bugetul BCR (care fusese construit pe datele dinaintea apariției OUG 114) a fost invalidat de Erste Bank, urmând ca noile variante să fie discutate abia în martie. ”Marea problemă cu care ne confruntăm rămâne incertitudinea!”, adaugă Manea.
Numărul unu al BCR este optimist cu privire la finalizarea discuțiilor cu ministrul Teodorovici.
”​În fiecare zi lucrăm împreuna cu aparatul de lucru al ministrului. Chiar și aseară au existat asemenea contacte. Potențialul impact al acestei Ordonanțe asupra sectorului bancar a fost prezentat la întâlnirea din Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudențială, din câte știu. Noi putem doar spune ce s-a întâmplat în alte țări după aplicarea unei taxe similare”, mai spune Manea.
A fost o discuție despre principii, dar una bună, mai adaugă el. ”Am văzut un ministru de finanțe deschis, care a fost foarte explicit: își dorește creșterea intermedierii. Întrebarea e cum crești intermedierea financiară într-un climat de neîncredere? E o problemă de preț sau una de acces la finanțare? E vorba de servicii sau de eficiența structurală a economiei românești?” mai explică executivul BCR.
Articolul precedentPoșta Română a cerut insolvența propriei firme de asigurări
Articolul următorPoşta Română cere în instanţă insolvenţa propriului broker de asigurări